Djeda Mrazu nema ko da piše

 

Piše: Radmila Karlaš

Još malo pa će na saonicama iz daleke Laponije stići Djeda Mraz. S paketićima koje će "turiti" djeci pod jastuk ako su bila dobra, a i ako nisu, popraviće se. Djeda Mraz je vrlo popustljiv po tom pitanju. Ali, kako prognoze najavljuju, možda i ne bude tako. Biva, Djeda Mraz će nakon svega imati samo jednu želju. Da što prije ode. I da se više nikad ne vrati. Ne zato što će urušiti dimnjak i kroz njega suviše bučno tresnuti na pod, zbog čega će ga najuriti. Već, što on nema šta da traži ovdje i još pri tom uručuje poklone. Jer, ovdje niko ništa ne dobiva zbog dobrog vladanja ili lijepih želja.

 Ako gospodin Djed Mraz nema spiskove podobne djece, saopšteno je sa najvišeg nivoa, ništa od paketića. Roditelji ima da su članovi stranke glavnog Trola ili ima da ih nema. To ima da ih nema nije baš najjasnije Djeda Mrazu u preliminarnim izvještajima sa terena, a onda mu se razdanilo, odnosno ponovo smrklo kada mu je jedan irvas tokom noćnog letenja po Planeti ukazao. Trolova kletva se vidjela u mladim starcima, njihovim borama isprescjecanim licima koja su kolutala očima hvatajući dah i kofer. Bi li to Siemens, Kobolde, pitao je Djed Mraz, a irvas se još jednom upitao je li zbog ovog dobrog starca dobio ime po malom i dobrom duhu iz bajke Aleksandra Dime. Djed Mraz je izvirio ispod svog debelog šala ka dolje. I Rurska i Sarska oblast i visoke peći i rudnici. I bolnice i tvornice. Jesu, rekao je Kobold. I svi su oni tu zato što im roditelji nisu članovi Trolove stranke, Djed Mraz nije mogao da se načudi. Irvas Kobold ga je nježno pogledao. Kako je nekad naivan. Nisam glup, Kobolde. Djeda Mrazu su se ionako crveni obrazi dodatno zajapurili. Uzgred, znao je da ga neki ne vole vole i ne priznaju u toj zemlji. Ali, djeca ga vole i jednako mu se raduju. Kobold je uzdahnuo. Ne može mu reći da bi nekako i izašao na kraj sa jednim trolom, ali dolje su tri koja ga jednako ne vole. Svaki iz svojih razloga. I da su oni s koferima složni u patnji i siromaštvu, kao što su trolovi u svojoj bahatosti. Kobold je potajno šmrcnuo. Svakako, on neće biti


taj koji će mu slomiti srce. Djed Mraz je nepoželjan. Trolovima je svaki vid socijalističke razdiobe mrzak. Ujedno, on nije član stranke. A zašto bih ja imao da budem član, Djeda Mrazu se od ljutnje zacrvenio nos. Kobold se zgledao sa irvasom do sebe. Naime, jutros je stigla depeša u kojoj se navodi da ukoliko je gospodin Mraz voljan biti članom stranke, može se pregovarati. Naime, taj čudni Trol iz zapadnog dijela zemlje u koju će se Djed Mraz uputiti želi postići dogovor preko "časne stranačke." A to je da Mraz i Trol postignu deal. Odnosno da sve bude fifty: fifty. Sve pakete dijele samo njih dvojica. Niko neće znati, a u tu svrhu bilo bi dobro da ni irvasi ne prisustvuju dogovoru. I ne lezi vraže. Javila su se i preostala dva trola sa istim zahtjevima, samo sa različitim nazivima stranaka. I oni svaki za sebe hoće pola: pola. U protivnom, trolovi već imaju plan kako da se riješe nelojalne konkurencije. Djed Mraz je bio mnogo zbunjem i Koboldu ga bi žao. Njegovi dosadašnji najveći problemi bili su kada bi zbog umora pobrkao paketiće, pa rastužio neku dječicu ili kada bi jedan od irvasa zaspao, pa skrenuo sa putanje. Odani Kobold ga je ozbiljno pogledao. Najbolje je da ne ideš tamo. Naime, Inge koja povremeno čisti saonice kaže kako je iz pouzdanih izvora čula da su trolovi već dogovorili lažne, tobožnje Djeda Mrazove, članove stranaka, s kojima su već postigli deal. Pardon, trodeal.


Ali, Djed Mraz neće ni da čuje. Zna da je autentičan i vjeruje da će ga prepoznati, a one lažne prozreti. Kako je naivan, Kobolda je opet nešto steglo oko srca. Ne zna on šta je tamošnja propaganda. Nakon par udarnih termina, on više neće biti Djed Mraz, već zločesti satir. Nebeskih pirata se ne boji, nastavio je da pobraja siroti starac, niti savremenih saonica koje su trolovi nabavili i čija se snaga kreće do 100 irvasa. A trebalo bi, uzdahnuo je Kobold, trebao bi da se boji. Irvas, upregnut do Kobolda pogledao ga je zaprepašteno. Sto mu trolova, zar je toliko loše. Ovaj je klimnuo rogovima. Tri mu ondašnja trola, zbilja jest.


Tajni izvještaji kažu da je ovo posljednja posjeta dobrog starog Djeda Mraza ovim krajevima. Ubuduće, u tu svrhu će se koristiti bespilotne letilice koje će na Zemlju, izbrazdanu na hacijende tipa Pablove, ne Picasa naravno, već onog drugog, da, onog iz kolumbijskih polja znate već... majure ili astane... spuštati paketiće. Bespilotne letilice su malo skučene ili krute u postizanju deala, što je trojici trolova potaman. Neka bude trodeal. Samo nek je na ravne časti. Stranačke naravno.

Comments