Melezijada (Drugi dio)


Tokom rekonstrukcije događaja, koji su u početku zainteresovali mještane, potom cijeli grad sa okruženjem, blentitet, malo-pomalo i državu, pa regiju, naravno i Treći svijet, uključujući i zemlje sa dijasporom, javio se jedan od očevidaca sa stanovitog puta. Elektronski mediji su se borili za pravo prvenstva, a na stotine printanih opsjedalo je svjedoka. Glavni program televizije sRA, u udarnom terminu emitovao je program uživo, pod nazivom Ćeraćemo se još. Akter emisije, čovječuljak, kojem je bilo nemoguće odrediti broj godina, kazao je kako je borba u Crvenom moru podsjećala na bitke oko perl Harbura. Kada ga je voditelj zabezeknuto pogledao, ovaj je slegnuo ramenima i kazao da posljedice nekih događaja uglavnom tek predstoje. voditelju ništa nije bilo jasno, ali svejedno se pravio da jest. Uvrnuo je pramen kose oko prsta i upitao gosta šta se tačno desilo.

Očevidac je počeo da objašnjava kako je u datom momentu upravo sjedio do žene, koja je na krilu ljuljuškala sinčića od četiri-pet godina i revnosno mu objašnjavala da ne smiju da se kupaju, jer su upravo ručali, tako da bi njihovi puni stomaci mogli da ih povuku na dno. Nalazili su se na palubi ukotvljenog broda, u vodama Crvenog mora, pojasnio je.

„Ali, mama, kako tata može da se kupa”, pitalo je dijete.
„Zato što tata nije ručao.”

Dijete je snuždeno pitalo zašto tata ne ruča, nastavio je svjedok sa opisom događaja, ali odgovora nije bilo jer je njegova majka upravo u tom momentu uz silovit urlik skočila u more, dok je ono, zbačeno sa krila tresnulo o drvenu palubu. ono što je potom uslijedilo ni sam nije mogao najpreciznije da objasni. voda je pljuštala na sve strane, a nedugo potom, začuo se silovit tresak.

„Svi smo skočili na noge, a te sise u vodi su i dalje plutale na površini koja se presijavala u hiljade boja...”


Na voditeljeva brojna pitanja o eventualnim naznakama koje su prethodile upravo ispričanom događaju, čovječuljak je kazao kako je siguran da je u jednom momentu tog dana dok je plivao u blizini, čuo Husu kako uzbuđeno šapuće H. G., da joj jedna sisa više izviruje iz kupaćeg, te da takvu akciju-reakciju i Kur’an najizričitije zabranjuje.

„I Biblija”, odjednom se začulo u studiju. voditelj se vidno zgranuo, a potom ugledao upaljenu lampicu.

„Koja budala je omogućila ovoj budali da se javi uživo”, zagrmio je, da bi potom uslijedio blok Epp reklama.Gledaoci su potom vidjeli voditelja kako maramicom briše oznojeno čelo, dok je u dnu televizora netom prolazio teletekst.

„Dragi Huso, javi mi se na dole navedeni broj. Maloprije me prekinuše u po riječi. ja takođe smatram da naše svete knjige izričito zabranjuju nejednako potapanje sisa u vodi. Nigdje to ne piše baš otvoreno, ali samo mudri znaju čitati između redova. jer, njih, te bezobraznice, treba potopiti skroz. obe! Bilo bi bolje da tih izvora grijeha i nema. sise su nama došle glave, počevši od onih Evinih. jadna zmija, jadna jabuka, a pogotovo jadni Adam. javi mi se brate Huso da popričamo. voli te Mitar iz Ustiprače.” odmah potom, preko ekrana je prelazio i drugi teletekst te večeri:

„I ja te volim, Huso. predlažem konstruktivnu diskusiju na temu sisa prsa u prsa. Mate iz Čitluka.”

I dok su zaprepašteni gledaoci ispred svojih malih ili pak velikih plazma ekrana zurili u titlove, začuo se tresak. voditelj je upravo pogodio ciglom realizatora programa, koji se u posvemašnjoj nesvjestici obrušio na pod.

„Nijedan teletekst više neću da vidim, niti ijedan poziv da čujem”, vrištao je voditelj u pravcu onesvještenog realizatora. okrenuo se prema gostu u studiju, duboko udahnuo i zamolio ga da nastavi.
„ono što je bilo upečatljivo”, nastavio je ovaj, „bio je Husin opčinjeni pogled, koji se naprosto prikovao za taj dezenirani kupaći kostim ili”, dodao je stidljivo, „za ono što je bilo u njemu.”
Kada je voditelj napokon upitao da li je zaista kod dotične jedna sisa veća od druge, napolju su se prolomili pucnji iz višeznačnog oružja, a odjeknula je i jedna protivtenkovska granata. Kladionice su dostigle rekordnu posjećenost u kratkom vremenu, a iznosi su se iz časa u čas povećavali. očevidac se zbunjeno počešao po glavi, te kazao da zaista ne može da bude siguran. Načas mu je izgledalo da su te sise potpuno identične, a onda ipak da jedna više izviruje od druge iz dezeniranog kostima jarko crvenih boja.

„Ono što sam uspio da razaznam u zapjenušanoj vodi, bila je scena kada je žena iz muževih ruku istrgnula Kur’an, ukoričen u nepromočivi najlon i raspalila ga njime iz sve snage po glavi”, nastavio je svjedok u drugom dijelu emisije „vidio sam da je zamahnula jednom, pa drugi put, mada iskreno, nije bilo potrebe. Huso je bio potopljen već poslije prvog udarca. Udavio bi se da ga nismo izvukli. Kada je došao sebi, samo je tupo piljio u jednu tačku.”

Tajna služba, bliska predsjedniku, pomno je posmatrala svjedoka, kao da mu količinu istine u riječima mjeri brojem dlačica koje su mu izvirivale iz nosa.

„Sise sporne identičnosti u dezeniranom kostimu jarko crvenih boja”, počešao se po glavi jedan od obavještajaca. „I udarac Kur’anom”, nastavio je drugi.

Nakon toga, emisija Ćeraćemo se još, nastavljena je svake večeri u udarnom terminu. pozivani su razni gosti iz blentiteta, a nemali broj učesnika javio se i sa duge strane Rijeke. svi gosti su bili uvaženi onoliko, koliko su izražavali gotovo ekstaktičku spremnost da se ćeraju još.


Nastaviće se...




Comments